2010-12-19 10:58:38• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Drága, de szeretik

Viorel Năstăsescu elnök
Viorel Năstăsescu elnök

– Vadász szeretnék lenni! Hogy lehetek az? – kopogtattunk be minap a nagykárolyi Sporthorgászok és Vadászok Egyesületéhez.

– Hát ez egy kicsit bonyolult – kezdett hozzá a szabályok felsorolásához Viorel Năstăsescu elnök. Mindenek előtt kérvényezni kell a vadászegyesületnél a tagságot. A szervezet ezt a folyamodványt jóváhagyja, s egy éven keresztül a jelöltnek bizonyítania kell, hogy „érett” a tagságra. Ebbe a felkészülési időszakba, a gyakorlatba például öt munkanap van beiktatva. Ekkor a „zöldfülű” vadásztanoncnak ismerkednie kell a vadászegyesülettel, az erdőjével, a vadjaival.

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy ki kell menni etetni az állatokat, javítgatni a kilátókat, a leseket, az ösvényekről az akadályokat el kell takarítani. Ezután a vadásznövendéknek több alkalommal el kell látogatnia vadászatokra. Legalább ötször szükségeltetik az, hogy csak lesse, tanulja el a mozdulatokat a mesterektől. Ezek után következik a vizsga, amelyre évente egyszer van alkalom. Ha az is sikerült, akkor megkapja a tagsági könyvet, azaz vadásszá lett a tanonc. Értelemszerűen jó fizikai állapotban kell lennie a jelentkezőnek. Orvosi vizsgálatoknak is alá kell vetnie magát. Pszichikailag sem lehetnek gondok.


a nagykárolyi Sporthorgászok és Vadászok Egyesület székhelye
A nagykárolyi Sporthorgászok és Vadászok Egyesület székhelye


Mindez persze nem olcsó „mulatság”. A beiratkozási díj eleve 700 lej. Jelentkezési díjat is szednek az egyesületnél: 400 lejt. Persze a vizsgák és a különféle oktatások költségeit is a jelöltnek kell állniuk. Ezek hozzávetőleg 500 lejre rúgnak. A tagság elnyerése után következik természetszerűleg a tagsági díj kiegyenlítése. Anyagilag a mai világban majdhogynem luxusszámba megy vadásznak lenni – összegzi az egyesület elnöke. Nem titkolja azt sem, hogy ezentúl is vannak költségek, ráadásul nem is kis számban. Nagyon sokat kell például furikázni, gépjárművel kimenni az erdőre. És a felszerelésről sem szabad megfeledkezni. Külön ruházat javallt például az esős időszakra, s másfajta a hidegre.

– Szóval költséges dolog, nem tudja mindenki megengedni magának, de akinek lehetősége van, az mégis jön, mert szereti – szól arról az elnök, hogy miért is nagyszámú a tagságuk ilyen költségek ellenére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: